5 ok, amiért egy határidőnapló vezetése megkönnyíti az életed

Ha azt gondolod anyaként nem engedheted meg magadnak azt a luxust, hogy határidőnapló vezetésbe kezdj, mert túl sok idődet venné el – ami mellesleg amúgy sincs – akkor nagyon tévedsz.

Nem, hogy időt pazarolnál, de még nyerhetsz is vele, méghozzá azért, mert ha rendszerezed a gondolataid, feladataid, terveid máris tisztább képet kapsz mire megy el a legtöbb időd. Nézzük, miért érdemes neked is elkezdeni naplót vezetni.

Rendszert ad az életednek

Amikor gyermeknevelésről van szó, főleg kisgyerekeknél, gyakran halljuk mennyire fontos egy biztos, tartható rendszer, napi rutin kialakítása. Sok dolgot kinő az ember, ahogy idősödik, de a rendszer iránti vágy mindig jelen lesz az életünkben. Ezért sem szereti sok ember a változásokat, szeretik a jól megszokott mederben tartani az életüket. Sajnos felnőttként nehezebb ezt a stabilitást tartani, hiszen már mi magunk vagyunk a megteremtéséért a felelősek.
Nagy segítséget nyújthat a napi rutin kialakításában egy jól vezetett határidőnapló. Oda nem csak a rád váró feladatokat jegyezheted fel, de gondolatokat, hosszú és rövidtávú célokat is rögzíthetsz benne. Ez máris adni fog egy átláthatóbb rendszert, amit aztán könnyen alakíthatsz a saját igényeidre. Érdemes korán kezdeni és kismama naplót vezetni.

Nem kell mindent fejben tartani

Sokszor az vesz el rengeteg energiát, hogy azt a temérdek feladatot, programot ami ránk vár, mind fejben kell tartanunk. Magától értetődő, hogy ha ezeket leírod magadnak, máris leveszel a saját válladról egy adag terhet. Persze fontos, hogy ne mindenféle cetlikre jegyezd le ezeket a gondolatokat, mert akkor csak egy felesleges eszközt teszel be a folyamatba. Még azt is számon kell tartanod, mit hova írtál fel és azt hova tetted. A megoldás kulcsa, hogy szerezz be egy olyan határidőnaplót, amiben mindennek van helye. Programoknak, feladatoknak, jegyzeteknek. Így ott lesz minden egy helyen, bármikor elővehető formában.

Kiélheted kreativitásod a határidőnaplód kidekorálása közben

Ma már ha naplóról van, annyi féle fajta lehetőség áll a rendelkezésünkre, mint égen a csillag. Amennyire csak lehet személyre tudod szabni a naplód, ami azért szuper, hiszen ez lesz az a tárgy, amit minden nap használni fogsz, látni fogod, így fontos, hogy jó érzéssel töltsön el amikor előveszed. Feldobhatod matricákkal, hónap elválasztókkal, különböző hasznos kiegészítőkkel. Itt például a napló minden elemét te válogathatod össze, a borítótól az összetartó korongokon át, egészen a belső lapokig: tovább a Napló tervezőre.

Leveszi rólad a stresszt

Amint megjelenik a rendszer az életedben, amikor már nem kell mindent a fejedben tartani, mikor látod magad előtt az egész hetet, azokat a feladatokat amik napokra lebontva várnak rád, hidd el, egy olyan stresszfaktort lősz ki az életedből, amire talán nem is gondoltál. Érezni fogod, hogy sokkal nyugodtabb vagy, mert már nem zsong a fejed a sok tennivalótól. Az életünk számos területén találkozunk a stresszel, így ha van lehetőség egy kis részétől megszabadulnunk, akkor éljünk ezzel a lehetőséggel. Ezt nem csak a mentális egészséged, de a környezeted is meg fogja hálálni!

+1 Emlékek őrzésére is megfelelő!

Ha családi fotózáson vagy pl.: kismama fotózáson szuper fotók készültek, legjobb képeidet is beragaszthatod a naplódba vagy különleges lefűzhető víztiszta fotótartós genotherm fotótartót is használhatsz a rögzítésre, hogy pár év múlva legyen mire emlékezni gyermekeddel.

Ha anya rendben van, rendben van a család is

“Ha anya boldog, mindenki boldog” szokták mondani. Klisé, de van benne igazság valljuk be. Te, mint anya tartod egyben a családot és gondoskodsz a család minden egyes tagjának testi, lelki jóllétéről. Te vagy az a személy aki számon tartod mindenki ügyes-bajos dolgát, amiből még egy kisebb létszámú családnál is van bőven, a nagycsaládosokról nem is beszélve. Amikor stresszesebb az életed és nem vagy a legjobb formában, biztos észrevetted már, hogy a körülötted élőkre sincs ez jó hatással. De a jó hír, hogy ez visszafelé is igaz, ha te kiegyensúlyozott vagy az pozitív hatással lesz az egész családra. 

határidónapló
Korongos lapraforgó határidőnapló

Remélem hasznos volt számodra ez a rövid érvelés a határidőnapló vezetés mellett és teszel egy próbát. Én amióta kiírom magamból a teendőimet sokkal jobban tudok azokra koncentrálni és úgy érzem ezáltal hatékonyabban is végzem az éppen aktuális feladatom.
Ha sikeresen meghoztam a kedved a naplóvezetéshez, ajánlom, hogy nézz körül a Családinaptár oldalán, ahol szuper termékeket találsz, kifejezetten családoknak tervezve.