Az önbizalom növelésére számos technika létezik, vagyis tudatosan le is küzdhető.

Ha a sikereid útjában ott áll a magabiztosság hiánya, akkor nincs más dolgod, mint a következő feladatot pontosan végigcsinálod.

Gyakorlat menete

Írd össze sikereid
Fogj egy füzetet, meg egy tollat, és írd le, hogy miket értél el eddig.  Legyen az otthoni, munkahelyi, vagy  iskolai. Nézd meg mennyi mindent elértél már eddig az életedben. Ez ösztönözni tud mindig amikor csak előveszed a füzeted és olvasni kezded.

Írd össze a célodat 

Írd le a füzetedbe, amire évek óta vársz, amit régóta szeretnél elérni. Dolgozd ki pontosan, hogy milyen lépések kellenek ahhoz, hogy valóra váljon. Dolgozd ki napi lépésekre, hogy hogyan tudod megvalósítani. Mivel jár, mennyibe kerül, mi a hátránya? Jelenleg mi akadályoz a célod elérésében? Ha megvan, nézd meg, hogy közelebb kerültél-e hozzá. Írd fel ezt is. De őszintén tedd, különben nincs értelme. Fókuszálj rájuk, erőt fognak adni neked. Ha megtaláltad a megoldást biztos lehetsz benne, hogy jó csináltad. Ez a gyakorlat sok felismerést fog adni neked.

Vizualizálj naponta

Minden nap minimum 15 percet foglalkozz a gyakorlatokkal.  Vizualizáld a sikereid, eredményeid! Lásd magad, amint már elérted céljaid, és érezd is át azokat.

Cseréld le negatív gondolataid.                                                                                                                 

Írd le minden nap, hogy milyen negatív és pozitív dolgok történtek veled. Elég csak címszavakban, hogy emlékezz az adott eseményre. És a harmadik oszlopba írd fel, hogy mit csinálnál másképpen, hogy elkerüld a negatív dolgot legközelebb.

Naponta használj pozitív megerősítéseket.

Szeretem magam, vagy tökéletes az életem. Sikeresebb vagyok az életemben, a munkámban, vagy egyre eredményesebb vagyok. Jól érzem magam.

Énkép 

Az énkép formálható. Elméd meg fog változni teljesen és életed minősége is javulni fog. Felelős vagy életedért, és felelős vagy a tetteidért is!

Csinálj úgy, mintha már magabiztos lennél

Sikeres és magabiztos embereket  utánozol és átveszed szokásaikat, előbb-utóbb Te is olyan leszel, mint ők.

 

Hasznos tipp

Gondolkodásod alakítsd megoldás központúvá! Nagyon fontos, hogy az énképedet felkészítsd a változásra, a befogadásra.

 

Lényeges szempont

A célok elérése növeli önbizalmad.