július 1, 2018 Jergel Timea® 0Comment

Az egy gyerek nem gyerek közmondást biztosan hallottad már! Talán nem is kell hozzá anyának lenned! De vajon  miért mondják azt, hogy az egy gyerek nem gyerek. Boncoljuk csak szét egy kicsit, beszéljünk róla, vajon helytálló-e a mondás?

Szóval akinek egy gyereke van, annak akkor nincs is gyereke? Nekem is egy gyerekem volt kilenc évig, mégsem éreztem azt, hogy nem lenne gyerekem. Főleg abban az időszakban, amikor gyakorlatilag majdnem minden másodpercben szólongatott : Anya! Anya! Anya! Mást sem lehetett hallani. Éppen elfordultam már szólít!

És ha ezidáig nem is tudatosult volna bennem, hogy anya vagyok, a gyermekem eléggé belém rögzítette azt, hogy anya vagyok!

Szóval ha valaki abban az irányba gondolkodott volna el, azon, hogy egy gyerek azért nem gyerek,mert nem tudatosul bennünk az, hogy van egy gyerekünk, az szerintem nagyot tévedett. De akkor mit is jelenthet valójában?

Talán akkor, arról lenne szó, hogy egy gyerekkel nincsen probléma. Talán arról lenne szó, hogy nem okoz gondot. De milyen probléma, és milyen gond az, amit egy gyerek okozhat? Az biztos, hogy sokáig nem tud egyedül öltözködni, nem tud egyedül enni, sőt még pelenkát sem tud saját magának cserélni. De ez, egy anyának,nem okozhat problémát, gondot. És ha tovább megyek, akkor az egy gyerek mellé is ugyanúgy le kell ülni játszani, az egy gyereket is ugyanúgy meg kell tanítani a színekre, formákra, állatokra. Meg kell tanítani rajzolni, számolni, írni, olvasni egyszóval mindenre.

De akkor mit jelent az a mondás, hogy az egy gyerek nem gyerek? 

A két gyerekkel dupla annyi feladat hárul ránk. Amire az egyik gyerek szükségleteit kielégítettük. Teljesítettünk mindent amit kért, amit szeretett volna, addigra éppen a másik gyerek kezdi sorolni az éppen aktuális igényét. A két gyereknek sosem egyszerre kell enni, sosem egyszerre kell a mellékhelyiségbe menni. A két gyerek sosem egyszerre fogja kinőni a ruháit. A két gyereknek sosem egyszerre fogy ki az iskolai felszerelése. A két gyereknek sosem egyszerre van különórája, és persze a két gyereknek sosem egyszerre ér véget az iskola, óvoda. Na és persze a két gyerek sosem egyszerre lesz beteg! Szóval akinek már van legalább két gyereke annak mindent kétszer kell végigcsinálni. Azt hiszem ezt én is csak azután értettem meg, miután megszületett a második gyerekem.

 

Vajon bátor az aki mer két vagy esetleg több gyereket vállalni?

Esetleg bölcs az, aki csak egy gyerek mellett dönt?