június 22, 2018 Jergel Timea® 0Comment

Többféle gyerek létezik. Olyan, aki szeret enni, és olyan, aki válogatós, és persze olyan is, aki szeretne enni, de nem teheti meg, mert ételallergiás. Minden családban megtalálható valamelyik típusú gyerek. És bármelyik típussal is élünk együtt, nincs könnyű dolga az anyának, hiszen roppant kiborító tud lenni.

A családi ebédnél csak azt hallod, hogy “fújj, ezt nem szeretem”, “ebből nem kérek”, pedig te a szíved, lelked kitetted. Gyakorlatilag egész délelőtt a konyhában az ebédhez készülődtél, az asztalnál pedig azzal szembesülsz, hogy a gyerek nem eszik meg semmit. Te imádsz főzni, és mindent megtettél, a gyerek mégis válogatós és finnyás.

Aztán persze ott van a másik véglet. Az a típusú gyerek, aki mindent megenne és mindig enne. Mindenből repetát kér, bármit is főzöl. És valljuk be őszintén, bármennyire is jó nézni, hogy jóízűen eszik fennáll a veszélyen annak, ha a gyerek szeret enni, az sajnos a korai elhízáshoz vezethet. A túlsúly alapvetően az egyik legjelentősebb egészségügyi probléma, ezért fontos figyelni, arra hogy mit eszik és mennyit eszik a gyerek.

 

És akkor még ott van az, ha ételallergiássá válik a gyerek. Amikor kiderül, hogy ételallergiája van a gyereknek, az első kezdeti sokk után jön a témában való tájékozódás. Mindenképpen az allergiát okozó ételek mellőzésére kell a hangsúlyt fordítani. Felkészülünk a mindenmentes ételek elkészítésére. És amilyen drasztikusnak tűnt elsőre a helyzet, olyan egyszerűen abszolválhatóak a mindenmentes ételek. Egy kis odafigyeléssel, pillanatok alatt ínycsiklandó ételeket készíthetünk el.

Ti, milyen problémával szembesültök?

Nálatok milyen a gyerekek étkezési szokásaik?