március 27, 2018 Jergel Timea® 0Comment

Imádjuk a kakaós csigát a családdal, de szerintem, ezzel vagyunk így jó páran. Eddig a kakaós csigát, mindig élesztővel, kelesztett tésztából sütöttem. De ennek vége, vagyis számunkra, mert  én nem ehetek kelesztett tésztaféléket, az egyik gyerek tej érzékeny. A legfrissebb pedig az, hogy a nagyobbik gyerek tej és tojás érzékeny. Így most valami alternatív megoldás kell. Egy olyan megoldás, ami mind hármunknak megfelel. Sajnos be kell vallanom nektek, nem tudtam, úgy összeállítani, hogy mindhármunk igényeinek megfeleljen.

A tej- és tojásmentes változata nagyon egyszerű, hiszen növényi alapú termékkel, tojás nélkül hagyományos “nagymama féle” eljárással megkelesztem.

Magamnak, már nehezebb. Eleinte csak sütőporos megoldásban gondolkodtam. De ez nem adta vissza a tészta lágy könnyed puhaságát. Ekkor bevillant, hogy – de ne is kérdezzétek, hogy honnan – majd gyorsan utána is jártam, hogy a túrótól a tészta könnyű, puha állagú lesz. Ez már egy félsiker, a tészta sikerült, az íze talán még finomabb is, csakhogy én még mindig nem ehetek belőle.

Ezért a túrót tojásfehérje túróra cseréltem. (A totu elkészítéséről egy korábbi cikkemben már írtam- ITT olvashatjátok).Elkészült az én kakaós csigám is, és ezzel az elkészítéssel beilleszthető a diétámba.

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg totu
  • 25 dkg zabpehelyliszt
  • 0,5 dl kókusztej
  • 5 evőkanál kókuszzsír
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 10 dkg eritrit
  • 1 csipet só
  • 0,5 csomag sütőpor

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 3 evőkanál olvasztott kókuszzsír
  • 4 evőkanál eritrit
  • 3 evőkanál karobpor

 

 

 

Elkészítése:

  1. Egy tálban tegyük totut, a vaníliát és az eritrit, majd robotgéppel kezdjük el keverni. Pár perc után állandó keverés mellett fokozatosan öntsük hozzá a kókusztejet, majd az kókuszzsírt is.
  2. Ezután hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd kézzel összegyúrjuk. Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, kenjük meg kókuszzsírral.
  3. A töltelékkel egyenletesen szórjuk meg és kevés kókuszzsírral locsoljuk meg.
  4. Ezután feltekerjük a tésztát, majd kb. 2 cm-es csigákra feldaraboljuk. (11 darab csiga lett belőle) Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, kenjük meg kevés kókuszzsírral, és helyezzük rá a csigákat.
  5. Előmelegített sütőbe tesszük a kakaós csigákat, majd közepes hőmérsékleten körülbelül 15-20 perc alatt készre sütjük.
  6. Tálalás előtt a langyosra hűlt csigákat ízlés szerint szórjuk meg fahéjjal vagy eritrittel.

Gyorsan elkészül, nagyon puha, és isteni finom illata van.

Jó étvágyat hozzá!

 

Ha tetszett oszd meg másokkal is, vagy hagyj egy kommentet!

Puszi Nektek!

Kövess ITT-FACEBOOK oldalamon és ITT-INSTAGRAM oldalamon is!