március 19, 2018 Jergel Timea® 0Comment

Engedjétek meg, hogy először David Brookstól idézek pár sort.

” A hivatástudattal bíró ember nem azért az emberi jogok élharcosa, nem azért gyógyít betegeket, ír nagyhatású regényeket, vagy működtet segélyszervezetet, mert az valamilyen költséghaszon elemzés szerint megéri neki. Az ilyen ember magasabb rendű célok szolgálatába állítja az elhivatottságát, és minél nehezebb dolga van, annál elszántabban küzd ezekért a célokért! “

Előre le kell szögeznem, hogy a felsorolást nem fontossági sorrend szerint írtam, de vannak hivatások, amely igazán emberpróbálók. Egy hivatás, amely nem csak  lelkileg és szellemileg, de testileg is megvisel.

Íme az 5 legnehezebb hivatása:

1. Gyerekekkel foglalkozni

Gyerekekkel foglalkozol? Nos, ez igen kemény meló. Legyél akár óvónő, tanár, orvos, családsegítő, gyermekvédelmis vagy szülő. Ezek a hivatások nem is inkább fizikailag, hanem többnyire lelkileg megterhelő, és ez általában stresszhez vezet. Beteg gyerekkel, beilleszkedési, magatartási, vagy tanulási problémákkal küzdő gyerekkel. Fogyatékkal élő gyerekkel, aki állandó szorongástól szenved a kirekesztettségtől való félelem miatt. Netán szülő vagy, gyakorlatilag talán semmit nem is kell mondanom, hiszen mindenki tudja, milyen nehéz feladat.

2. Idősekkel foglalkozni

Idősekkel sosem egyszerű foglalkozni. És többnyire ez az egyik legfontosabb feladatunk. Előtérbe kerül az idősekkel való foglalkozás, mint családi, mint szakmai, mint pedig gazdasági szinten. Ez a foglalkozás egy elkötelezettség, ahol a testi ápoláson felül a személyes lelki és szellemi gondoskodást is nyújtani kell, úgy hogy az idős az élete utolsó szakaszát méltósággal élhesse meg.

Akkor vagyok boldog, amikor felismerem, hogy mire vagyok képes a másikért!”  Kozma Imre atya 

3. Betegekkel foglalkozni

Bár egy beteggel sosem foglalkozni kell, hanem egy beteggel törődni kell. A legfőbb és legfontosabb tudatni vele, hogy nincsen egyedül. És törődni igazán csak akkor tudsz, ha erre születtél, ilyen a személyiséged. Pontosan tudom, hogy roppant nehéz akár orvosként, nővérként, mentősként önmagadból adni, nehéz helyzetű, szomorú sorsú embereknek, betegeknek. Ők azok, akik tényleg elhivatottak. Elhivatott a hivatása iránt és küldetése a gondoskodás.

“Hivatás az, ahol a szenvedélyeink találkoznak a világ szükségleteivel!”      Steve Biddulph

4. Életmentéssel foglalkozni

Önmagában ösztönös késztetés vezérel bennünket, arra, hogy a bajba jutott embertársainkon segítsünk. Ösztönösen szeretünk fájdalmat, szenvedést enyhíteni, esetleg életet megóvni. Ez az ösztön jóval erősebb, ha családtagról, ismerősről, gyerekről van szó. Noha minden ember ösztönből cselekszik és minden embertől elvárható lenne, de ehhez szükséges ismeretek hiányában, akár végzetes lehet. A legmagasztosabb emberi hivatás, akár emberi, akár állati, akár vagyoni életet mentesz.

5. Önkéntes karitatív foglakozás

Nos sokáig nem tudtam, hogy vajon mi lehetne az ötödik pont. Abban biztos voltam, hogy öt pont lesz, aztán ahogyan elkezdtem a cikk írását egyből rájöttem. “Adj úgy, erődön és idődön felül, hogy ne kérj és ne várj cserébe semmit!” – ők az önkéntesek. Ők az igazi hétköznapi hősök, ők a No1. Persze ez a szubjektív véleményem, de a mai világban önkéntes feladatot ellátni, szinte biztos, hogy példaértékű és felemelő.

Ezek azok a hivatások, amelyek sok lemondással, megpróbáltatással járnak. Olykor lelkileg, szellemileg és testileg is megviseli, de mégis szép hivatás.

U. I.

” Nincsen leküzdhetetlen akadály és nem létezik olyan feladat, amivel ne tudnánk szembenézni!”

Fotó: pixabay