február 18, 2018 Jergel Timea® 0Comment

Néha a gyerekek szobái úgy néz ki mintha végigsöpört volna rajta a hurrikán. A játékok össze-vissza, a tankönyvek, színezők, filcek kupak nélkül a földön, az ágyon, vagy sokszor nem is tudod, hogy éppen hova tűnhetett el. Állandóan attól rettegsz, hogy összecirkálja  a  falat, vagy a kárpitot? És míg ők tökéletesen jól érzik magukat a káosz közepén, addig  azon gondolkodsz, hogy hogyan tedd a gyerekszobát katasztrófamentes övezetté? Itt van 5+1 ötlet, hogy játékosan tanulja meg a gyerek a rendrakást.

1. Gyermek szüksége szerint

Mindenképpen a gyermek szükségleteinek megfelelő szempontot kell figyelembe venni. Vagyis ha azt akararod elérni, hogy  elpakolja a könyveit, kisautóit, ruháit akkor, az ő méreteihez kell igazítani mindent.

2. Gyermeket bevonni

Ahhoz, hogy a gyermek magától is elrendezze a szobáját, eleinte mindent együtt kell csinálni. Nem szabad egyedül helyette elpakolni, igenis be kell vonni és együtt kell elpakolni. A gyerekek játszva sajátítják el, hogy hogyan tudják könnyen rendbe tartani a környezetüket.

3. Kosarak, polcok

A kosarak és pocok alkalmasak a játékgyűjtemények tárolására. Külön kosár a legónak, külön kosár a kockáknak, polc a kisautóknak, könyveknek. A gyerekek hamar megtanulják, hogy az azonos típusú játékok, azonos helyre kerüljenek.

4. Rajztábla, mágnestábla

Ha állandóan félsz, hogy a falat összefirkálja a gyerek, vagy éppen már össze is firkálta, akkor érdemes krétatáblát beszerezned. A közös rajzolások során a gyerek megszokja, hogy hova lehet rajzolni, és a kréta könnyen letörölhető, ha véletlen a táblán kívül is került. A mágnestáblára helyezett betűk, azon kívül, hogy alkalmas a betűk, szavak gyakorlására, üzenőtáblaként is alkalmazható. Vidd ki a ruhát a szennyes tartóba! Vidd ki a szemetet! stb.

5. Íróasztal

A fiókos, polcos íróasztal fantasztikus az asztali, iskolai kellékek elrendezéséhez.

5+1 Ágyneműtartó

Mindig van olyan játék, vagy olyan dolog, amit szeretnél mindenképpen elrejteni, arra egy óriási ágyneműtartó mindig megfelelő.

Tudom, hogy nem egyszerű és olykor rengeteg idő és rengeteg munka, megtanítani a gyerekeket saját szobájuk rendben és tisztán tartásában, de feltétlenül szükséges,hogy megtanulják.

Ti hogyan vezetitek rá a gyereket a rendrakásra?

 

Ha tetszett oszd meg másokkal is, vagy hagyj egy kommentet!

Puszi Nektek!

Kövess ITT-FACEBOOK oldalamon és ITT-INSTAGRAM oldalamon is!