február 6, 2018 Jergel Timea® 0Comment

Ha van testvéred, esetleg a gyereked nem magányos egyke, hanem neki is van testvére, akkor biztos ti is elgondolkodtatok, már azon, hogy vajon létezik igaz őszinte szeretet a testvérek között.

Olyan őszinte, melyben az idősebb testvért bálványozva, utánozva mindenben. Olyan őszinte, melyben a fiatalabb testvért anyáskodva, féltve védő szeretet.

De vajon, hogyan lehet megkülönböztetni egy testéri kapcsolatról, hogy pozitív vagy negatív szempontú a kapcsolat?

1. Érzelmi kapcsolat – pozitív kapcsolat

Testvér kapcsolat a gyerekek érzelmi fejlődésének fontos eleme. Hiszen egy testvéri kapcsolattal rendelkezők, sokkal könnyeben kezelnek konfliktust és sokkal jobban tárgyalnak a felnőtt életben.

Egy egészséges testvéri kapcsolatban a testvérek segítik egymást, mint érzelmileg, mint a nehézségek leküzdésében.

2. Szociális kapcsolat – pozitív kapcsolat

Egy nagyobb testvértől sokkal hamarabb el lehet tanulni a megfelelő viselkedési mintát. Azok akiknek idősebb testvérük van azok sokkal hamarabb alakítanak ki egészséges kapcsolatokat.

3. Verseny – negatív kapcsolat

Egy testvérek közötti versengés frusztrációt is okozhat, azzal, hogy egymással állandóan küzdeniük kell, akár a szülő figyelemért, akár az elsőbbségért.

4. Összehasonlítgatás – negatív kapcsolat

A lehető legrosszabb szülői magatartásforma, ha a gyermekeket hasonlítgatni próbálják egymáshoz. Ebben az esetben nincs favorit, nincs különbség. Nem lehet egyik gyerek szükségletét, sem a másik elé helyezni, mert abból csak konfliktus keletkezik.

Számtalan előnye és hátránya lehet annak, ha valakinek van testvére, de az biztos, hogy egy testvéri kapcsolat jelen van egy barátság megalakulása előtt és a szülők életén túl is. Egy testvéri kapcsolat a leghosszabb kapcsolat, amivel valaha is találkoztál.

Szeretet az, ahogy mi látjuk.

Mi talán sosem ölelkeztünk, sosem bújtunk össze. Mondjuk, mert ő fiú én pedig lány vagyok. De ami a legfontosabb, az az,hogy mindig számíthatunk egymásra, bármit megtennénk a másikért, szinte még kérni sem kell.

Neked milyen a kapcsolatod a testvéreddel?

Ha tetszett oszd meg másokkal is, vagy hagyj egy kommentet!

Puszi Nektek!

Kövess ITT-FACEBOOK oldalamon és ITT-INSTAGRAM oldalamon is!