december 16, 2017 Jergel Timea® 0Comment

Hamarosan elérkezik az év utolsó hónapja. Az a hónap, amelyet ünnepléssel töltünk. Decemberben több idő jut egymásra, több idő jut a családra és a barátokra. A terített asztalnál, a karácsonyfánál a szereteten, a békés együttléten és a közös élmény szerzésen van hangsúly.

Egy jól összeállított menüsor segít, hogy meghitt, békés együttlétben teljen az ünnepi vacsora.

A hagyományos halászlé vagy húsleves helyett készítsetek narancskrém levest. Gyorsan elkészíthető és tele van C-vitaminnal.

 

Narancskrémleves

Hozzávalók

  • 5 dkg  Pilos vaj
  • 3 evőkanál Castello búzaliszt
  • 2 narancs
  • 1 citrom
  • 1,5 l Dizzy rostos narancslé
  • ízlés szerint Mikado fahéj, Mikado szegfűszeg
  • 2,5 dl Pilos tejszín
  • 1 csésze rumba áztatott Belbake mazsola

Elkészítése

Egy fazékban megolvasztjuk a vajat, majd megpirítjuk rajta a lisztet, belereszeljük a narancs és citromhéját. Felöntjük narancslével, beledobjuk a fűszereket. Szükség esetén cukrot is teszünk bele. Felforraljuk és körülbelül 10 percig hagyjuk rotyogni. Vegyük ki belőle a fűszereket és Öntsük bele a tejszínt. A narancsot kockázzuk fel. A mazsoláról öntsük le a rumot. Kanalazzunk a tányérokba a felkockázott narancsból és a mazsolából, majd merjük rá a levest, végül csepegtessünk tejszínt a leves tetejére.

Karácsonykor szeretnénk valami különlegeset tenni az asztalra, valami olyat, ami mellett rengeteget beszélgethetünk, ami mellet jól érezzük magunkat, és ami izgalmas ízt hoz az ünnepi asztalra.

 

Gombás sertésszűz sült édes sárgarépával és sült édesburgonyával 

Gombás sertésszűz hozzávalók

  • 50 dkg gomba
  • 2 evőkanál Primadonna olívaolaj
  • 1 evőkanál Pilos vaj
  • 3 ág Mikado kakukkfű
  • fél teáskanál Mikado bors
  • 1 teáskanál Castello só
  • 1 evőkanál Vita D’or olaj
  • 12 szelet Pikok bacon
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 tojás
  • 1 kg sertésszűz

Elkészítése

A sertésszüzet megmossuk, majd papírtörlőn leszárítjuk, körben sózzuk és borsozzuk. A vaj és az olívaolaj keverékén körben megpirítjuk, kérgesítjük. Nem kell teljesen átsütni. A hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk, a gombát megmossuk, és felkockázzuk. A hagymát az olívaolajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a gombát a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, készre pároljuk.

A húst felszeleteljük. Két szalonnaszeletet keresztirányban egymásra fektetünk, egy szelet húst ráteszünk, majd a gombás raguból kanalazunk rá, majd a szalonnával körbefogjuk. Készre sütjük.

Sült, édes sárgarépa hozzávalók

  • 60 dkg sárgarépa
  • félteáskanál Mikado bors
  • 5 szál petrezselyem
  • 3 gerezd foghagyma
  • fél evőkanál Mikado bazsalikom
  • fél evőkanál  Mikado oregánó
  • 0,5 dl Primadonna olívaolaj
  • 1 teáskanál Castello só

Elkészítése

A sárgarépát és a petrezselymet megpucoljuk, majd alaposan megmossuk. Az olívaolajat összekeverjük sóval, borssal, zúzott fokhagymával. A répákat sütőpapírral bélelt tepsibe, szorosan egymás mellé rakjuk. Meglocsoljuk fűszeres olajjal és  összeforgatjuk. Fóliával letakarjuk. Előmelegített sütőbe 200 fokon  körülbelül 45 perc alatt, vagy amíg meg nem puhul, a széle pedig sötétbarna nem lesz készre sütjük. Érdemes egyszer-kétszer óvatosan átfordítani, és a végén a fóliát is leveheted róla. Ha szükséges, önts alá kevés vizet vagy zsiradékot. Tálaláskor szórd meg aprított petrezselyemmel.

Sült édesburgonya hozzávalók

  • 80 dkg édesburgonya
  • 1 evőkanál Castello só
  • 1 teáskanál frissen őrölt színes Castello bors
  • 0,5 dl Primadonna olívaolaj

 

 

Elkészítése

Az édesburgonyát megpucoljuk, majd alaposan megmossuk és ízlés szerint hasábokra, karikákra,vagy csak félbe vágjuk.Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Meglocsoljuk fűszeres olívaolajjal  és összeforgatjuk. Fóliával letakarjuk. Előmelegített sütőben készre sütjük. Tálaláskor szórd meg frissen őrölt színes borssal.

A gyerekek biztosan örülnek a különleges,de mégis édeskés ízvilágú menüsornak. A narancsleves igazi karácsonyi ízzel és illattal varázsolhat el bennünket.

Jó étvágyat!

 

Ha tetszett oszd meg másokkal is, vagy hagyj egy kommentet!

Puszi Nektek!

 

 

Kövess ITT-FACEBOOK oldalamon és ITT-INSTAGRAM oldalamon is!