augusztus 17, 2017 Jergel Timea® 0Comment

Naponta több száz döntést hozunk.  Ezek az elhatározások befolyásolják az életünket. És mégis vannak olyan helyzetek, melyekben képtelenek vagyunk, vagy csak nehezen tudunk döntéseket hozni.

Megvettem, jaj de minek!

Gondoltam hamarosan kezdődik az  óvoda és az iskola, átnézem a gyerekek ruháit és felszerelései. Mi az ami még jó, mire van szükség, és mi az amit el kell tennem, mert már nem kell. Annyira belemerültem, a rendszerezésbe, végül átnéztem a játékokat, könyveket.  És végül a saját dolgaimat is átnéztem. Több kisebb kupac keletkezett. Itt egy halom ruha, ott egy kupac könyv, és játék… Leültem és néztem, közben azon tűnődtem én ezeket mind mind megvettem, de mi a jó fenének!

Egy-egy  ruhát magam elé vettem és a tükörben illegtem-billegtem. Emlékszem hogy én vettem, csak azt nem értem milyen ötlet vezérelt. Pórbaltám visszaemlékezni, mikor volt utoljára rajta, valamilyen eseményhez hozzácsatolni. Szerintetek jutott valami az eszembe? Viccelsz fogalmam sem volt, egyáltalán nem is értem ez a ruha nekem miért kellett!

Mikor a könyvekhez értem, picit leültem  és egyesével lapozgattam át őket. Némelyikbe beleolvastam és néhánynak elolvastam a tartalom jegyzékét. Ekkor meglepődve vettem észre, hogy milyen könyvek ezek. Szent ég ezeket sosem olvastam el és megítélésem alapján nem is fogom olvasni őket, annyira már ismerem magamat.

Aztán ott vannak a gyerek játékok! Minden szülő tudja, milyen az, amikor a gyereknek valami megtetszik és azt mindenképpen meg szeretné kapni.  Majd egy ilyen “gardrób” frissítés alatt találsz rá valamelyik szekrény alján karcolás nélkül a játékra. Ami már nem aktuális, mert megnőtt, és egyébként nem is volt fontos számára.

Ezek többnyire valamilyen nyomás alatti vásárlások, amiből valaki valamikor komoly haszonra tett szert.

Nektek vannak olyan dolgaitok, amit tök feleslegesen vettetek meg?

Nincs mit felvennem!

Szinte biztos vagyok benne, hogy nem csak én vagyok így ezzel! Gyakran állok a szekrény előtt, és percekig tűnődöm, azon, hogy mit vehetnék fel.  Hiába van telis tele a szekrényem, nekem még sincs egyetlen egy ötletem, valahogy nem szólít egyik ruhám se meg és vágja az orromra: “Itt vagyok, vegyél már fel!” Ehhez meg jönnek a különböző kifogások én a szoknyát nem szeretem, ez a szín nem is áll jó nekem. Ez a nadrág vastag, a blúzhoz nincs is ma kedvem. Ehhez a ruhámhoz  papucsot kell felvennem, de akkor a táskám nem illik az öltözetemhez.

A fiúk szerencsére könnyebb esetek, így velük nem fenyeget ilyen eset. Bár néha ők is tudnak hasonló helyzetet produkálni nekem.

„A legnagyobb hatalom, amellyel emberfia bírhat, a választás szabadsága.” (J. Martin Kohe)

Mindig van választási lehetőségünk.  És választunk is, minden egyes nap, minden egyes percében. A probléma abból van, ha nem megfelelően választunk.

De mit tehetünk?

A ruházkodásunk meghatározza a közösségi és társadalmi helyzetünket és viszonyainkat. Az étkezésünk viszont a tartós egészségügyi állapotunkra van hatással. Mi döntöttünk így, esetleg valaki más, aki ezt a szokást belénk nevelte, vagy az aki visszakérdezett, hogy  tényleg ezt szeretnéd tenni?, tényleg meg akarod venni? De mivel mi magunk választunk, így bármikor megmásíthatjuk az életünket egy újabb tudatos és szabad választással.

 

Ps: A feleslegesen felhalmozott ruhákat, könyveket, játékokat ajánld fel  alapítványoknak, rászoruló családoknak!

 

Kövess ITT-FACEBOOK és ITT-INSTAGRAM is

Kép: https://burst.shopify.com/photos/pile-of-laundry