augusztus 15, 2017 Jergel Timea® 0Comment

 

Anyaként az ember megtanulja, hogy a gyerekei a nap 24 órájában igénylik a figyelmét. Persze ezt egyáltalán nem tudjuk teljesíteni, hiszen rengeteg feladat hárul ránk. Ezért figyelek arra nagyon, hogy tartalmasan  teljen el, az az idő amit együtt tudunk tölteni.

Számomra fontos, hogy a játékszerek ne szorítsák háttérbe az együtt játszást.

Íme 7 tipp, hogyan tölts több időt a gyerekeddel

  1. Tervezd meg

Próbáld előre megtervezni a gyerekekkel töltött időt. Az a helyzet ha már előre tudod, hogy mikor szakítasz időt a gyerekekre, akkor neked is sokkal könnyebb lesz. Ha heti 2-3 napot ki tudunk jelölni, amikor fél órát, vagy egy órát a gyerekkel töltünk, és természetesen azt csináljuk amit a gyerek szeretne, akkor a gyerekeknek ez válik természetessé. És amikor saját magunk szeretnénk olyan tevékenységet végezni, ami számunkra kellemes, akkor a gyermekek sokkal toleránsabban viselik a nem velük töltött időt. Egy gyerekeknek szüksége van arra, hogy anya csak rá figyel!

 

2.  Mondj igent

Sokkal elégedettebbek lesznek a gyerekek, ha azonnal igent mondasz, és oda mész ahova ők szeretnék. Próbáld meg abbahagyni, azt amivel éppen foglalkozol ( mosogatás, főzés, vasalás stb.) Velem is előfordult már, hogy a fiúk fogmosás közepette hívtak magukhoz, és én türelmetlenül elutasítottam őket. Aztán percekig győzködtem, hogy éppen nem érek rá,  mert fogat mosok. Mondanom se kell borzasztó lelkiismeret furdalásom volt.  Ma már tudom mennyivel egyszerűbb lett volna azt mondanom, rendben megyek, de csak egy pillanatra érek rá, mert épp a fogamat mosom. Amilyen egyszerű, olyan hatásos!

3. Telefon, TV stop!

A gyerekek nagyra értékelik a figyelmet. Ezért borzasztóan fontos, ha beszélgetni szeretnének velünk, akkor tegyük félre a telefonunkat. Kapcsoljuk ki a TV-t. Iktassunk ki minden zavaró tényezőt, mely  a kettőnk közé állhat. Fontos, hogy együtt töltsük el az időt, és nem pedig egymás mellett.

4. Együtt evés

Ha hétköznap nem is tudtok, akkor legalább a hétvégéken egyen együtt a család. Üljetek le együtt reggelizni, ebédelni, vacsorázni. A közös étkezések lehetőséget teremtenek a beszélgetéshez. A gyerekek beszélhetnek élményeikről, beavathatnak titkaikba, elmondják mit szeretnének. De ami számomra a legfontosabb, így játszi könnyedséggel tanulják meg, hogyan kell viselkedni evés közben, társaságban.

5.Közös házimunka

A gyerekek egészen pici koruktól fogva, hatalmas lelkesedéssel vetik bele magukat a házimunkába, így  a közös munkálkodások arra is jók lesznek, hogy együtt töltsétek el az időtök. Ha már kis korától fogva segít neked, akkor számára később is természetes lesz, hogy segíteni fog a házimunkában.

6. Használj ki minden pillanatot

Rengeteg időt töltünk autóban a gyerekekkel. Tapasztalatból tudom, a legjobbakat beszélgetni utazás közben lehet. Össze vagyunk zárva, muszáj meghallgatni a másikat, a kényszer szülte helyzet miatt könnyebben elfogadják a tanácsodat. Nem az a lényeg, hogy órákban mérve minél több időt töltsetek együtt  hanem, hogy amikor vele foglalkozol, érezze, hogy csak rá figyelsz.

 

7. Esti mese, és éneklés

Esti mese és éneklés a fürdés után. Ilyenkor előjön, hogy kivel mi történt aznap. Mi volt az óvodában, iskolában és természetesen velem mi történt sem maradhat el. Megbeszélhetjük, mi lesz a holnapi nap,  mire készüljenek fel, így nekik is sokkal könnyebb lesz, hiszen nem váratlanul éri őket. A gyerekek este lefekvés előtt, sokkal beszédesebbek. Talán csak az időhúzás miatt nem is tudom, de az biztos, hogy hamarabb elmondja, mi nyomja a szívét, mi az ami foglalkoztatja. Mi bántotta meg, mit nem értett meg, mi az amit tudni szeretni.

 

A piszkos edények, a befejezetlen munkahelyi dolgok, vagy az esti film 5-10 percet még várhat!

Természetesen vannak olyan napok, amikor nagyon nem jönnek össze a dolgok, amikor valami más jön közbe. Ilyenkor nem szabad lelkiismeret furdalást kelteni magunkban, hanem arra kell törekedni, hogy másnap bepótoljunk mindent.

Minden nap egy új esély!

Kövess ITT-FACEBOOK és ITT-INSTAGRAM is