január 14, 2017 Jergel Timea® 0Comment

Vízkereszttel, háromkirályok napjával fejeződik be január 6-án a karácsony, és kezdődik a farsang! Farsang a nagyböjt kezdetéig tartó időszak, a mulatozás, lakomák, vidámság, életöröm, szórakozás, bolondozás, tánc, bálok jellemzik.

A farsangi időszak legjellegzetesebb édessége és egyben étele a farsangi fánk.

Szalagos fánk

Hozzávalók:

∗ 50 dkg liszt ∗ 1/8 l tej ∗ 12 dkg puha vaj ∗ 5 dkg élesztő ∗ 2 tojás + 2 tojássárgája ∗ 6 dkg cukor ∗  ½ cs vaníliacukor ∗ csipetnyi só ∗ 0,5 dl rum (kihagyható gyerekek miatt)  ∗ 1 db citrom reszelt héja ∗  a sütéshez olaj ∗ a tálaláshoz porcukor, esetleg lekvár

Elkészítés:

1. Az élesztőt kevés langyos tejben feloldjuk, adunk hozzá egy keveset a kimért lisztből és cukorból. Ezt a tésztát meleg helyen, letakarva kelesztjük (kb. 30 perc). Fontos, hogy a tésztát valóban meleg helyen kelesszük.
2. A maradék tejet a tojásokkal, tojássárgájákkal, sóval, rummal, cukorral, vaníliacukorral, citromhéjjal elkeverjük. A hozzávalók legyenek szoba-hőmérsékletűek. Hozzáadjuk a megkelt tésztát és a maradék lisztet. Végül beledolgozzuk a puha vajat és alaposan összegyúrjuk. Ezután 15 percig pihentetjük.
3. 5 dkg-nyi adagokat kiveszünk a tésztából, enyhén lisztes kézzel golyóvá formázzuk, egymástól kellő távolságban lisztezett deszkára tesszük, majd a golyókat szélesszájú vizes pohár talpával egyformára lelapítjuk , konyharuhával letakarjuk és meleg helyen legalább 30 percig  kelesztjük.
4. Nagyobb lábasban olajat forrósítunk. A fánkokról a konyharuhát sütés előtt 10 perccel levesszük, hogy a felszínük kissé megszáradjon, vagyis kérget kapjon.
5. Az olaj legyen kb. 160 fokos. A meleg olajba tesszük a fánkokat először a felső oldalukkal lefelé, és fedő alatt kb. 3-4 percig sütjük. A fedőt levesszük, megfordítjuk óvatosan a fánkokat és a másik oldalon is fedő nélkül világosbarnára sütjük. Érdemes próbasütést végezni.
6. A fánkokat kivesszük az olajból, papír kéztörlőn lecsepegtetjük, porcukorral megszórva,vagy lekvárral töltve tálaljuk.

 

Mohácsi busójárás

 

A legismertebb farsangi népszokások az asszonyfarsang, alakos játékok, farsangi jelmezek, köszöntők, farsangtemetés. Farsanghoz kötődik egyik legérdekesebb népszokásunk, a mohácsi busójárás is.

A mohácsi busójárás Magyarország legrégibb és legismertebb télűző farsangi karneválja. A legfőbb látványosságot a birkabundás,  álarcos busó vonulása szekereken, kocsikon és gyalog a városon jelenti. Majd a főtérre érve táncolva, bolondozva a látogató tömeggel farsangolásba kezdjen. Időnként ágyúk dörrenése szakítja félbe a mulatozást. A jelmezesek nem csak rikoltozásukkal  igyekeznek elijeszteni a telet, a hideget és hamar beköszöntsön a tavasz.

Mikor besötétedik, meggyújtják a tér közepén elhelyezett, hatalmas máglyát, hogy annak magasra felcsapó lángjai elégessék a telet jelképező koporsót.

 

 

 

 

 

A fánkok közül egy méltán népszerű ínyencség, a csörögefánk, vagy forgácsfánk.

Csörögefánk

Hozzávalók:
∗ 25 dkg búza finomliszt  ∗ 1,5 dl tejföl (20%-os) ∗ 2 g porcukor ∗ 5 dkg vaj ∗ 3 db tojássárgája ∗ 1 csipet só ∗ étolaj a sütéshez ∗ a díszítéshez baracklekvár, vagy porcukor

Elkészítés
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd alaposan összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Ezután becsomagoljuk, és 10-15 percre hűtőbe tesszük. A tésztát vékonyan lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. Csörögevágóval négyszögekre vágjuk, és a közepén hosszant bemetsszük. Ezután formázzuk meg. A négyzetek egyik sarkát áthúzzuk a bemetszésen, így lesznek forgács alakúak. Ha elkészültünk, kis adagokban, egyszer forgatva süssük készre a fánkokat olajban. Figyeljünk, hogy az olaj megfelelően forró legyen, és ne hagyjuk túl sokáig sülni a csörögéket, mert könnyen kiszáradnak. A kész fánkokat még melegen forgassuk porcukorba.