december 12, 2016 Jergel Timea® 0Comment

Ugyan, mit ér az advent gyertya nélkül?

Mikor fellobban egy-egy lángocska!

A választék immár alig áttekinthető. Találkozhatunk oszlopgyertyával, zömök vagy csonka gyertyával, csúcsos vagy ostorgyertyával, karcsú vagy felfelé vékonyodó gyertyával, rövidebb és vastagabb gyertyával és mintás vagy egyszínű gyertyával, ma már léteznek illatos gyertyák.

Leginkább a zömök gyertyát használjuk az adventi koszorúkhoz.

De  ti tudjátok, hogy mit szimbolizálhat az adventi koszorú?

 

A koszorú végtelen, hiszen se kezdete, se vége.

Ezáltal az örökkévalóság szimbóluma!  A zöld szín pedig a maradandóság szimbóluma.

A termés az új élet szimbóluma, hisz valójában magot hordoz. Ezért ez az új életbe vetett remény jele!A vad és a szelíd gesztenyék, vagy a mogyorók pompás látványt nyújtanak az adventi koszorúk dísze gyanánt.  Az adventi koszorú hangulatát nagyban meghatározza a különböző termések kombinációja. Használhatunk szárított narancs karikát, fahéj vagy vanília rúddal pompás karácsonyi illatot varázsolhatunk otthonunkba. Különösen ünnepélyes hatást érünk el, h a a terméseket aranyfestékkel vonjuk be.

  Kössünk masnit!

Különösen sokat emel a koszorú képén, ha masnikat kötünk rá. A kék a királyok színe ünnepélyességet áraszt.  A bordó az életerőt jelképezi, meleget és nyugalmat sugároz.  Az arany feladata a téli éjszakák felüdítése.

A masni színével megegyező színű gyertyával érjük el, hogy a színhatás egységes legyen. A gyertyaláng feladata, hogy fénnyel és meleggel árassza el a karácsonyvárás sötét heteit.

Minden adventi gyertya egy fogalmat szimbolizál: a hitet, a reményt, a szeretetet és az örömöt. A katolikus liturgiának megfelelő adventi koszorú, három lila és egy rózsaszín gyertyával. A lila,  a bűnbánatot, a szent fegyelmet és összeszedettséget jelképezi. Advent harmadik vasárnapján, öröm vasárnapon az Úr eljövetelének közelségét ünneplik  ezen a napon gyújtják meg a rózsaszín gyertyát. Az utolsó vasárnapon mind a négy gyertya egyszerre ég.

Készíthetünk egyszerűbb bejárati ajtóra akasztható koszorút. A bejárati ajtóra akasztott koszorú azt jelképezi, hogy a háziak szívesen ünnepelnék vele az adventet. Olyan Isten hozta a vendéget üdvözlet.

 

 

Ünnepre fel!