december 11, 2016 Jergel Timea® 0Comment

Az étkezést a kitűnő bor a jól megválasztott muzsika ünnepélyessé teheti, de ugyanilyen fontos az ízlésesen megterített asztal is! Vendégeink örömmel fogják fogadni, ha az asztaldísz utal  a menüre.  A pulykasültet az alma egészítheti  ki. A terített asztalhoz kedves kis almamikulások invitálhatják a vendégeket.

 

 

A mikulások fejét drótból készítsd el, úgy hogy a dió hegyesebb részébe szúrj drótot, majd rögzítsd az almához. Filctollal rajzolj a diónak szemet, orrot, szájat. Vattából készítünk bajuszt és szakállt és a dióhoz ragasztjuk. Piros karton papírból készítsünk mikulás sapkát, a sapka széléhez ragaszthatunk vattát.

 

Ha vendégeket várunk vacsorára, akár személyre szóló mikulásokat is készíthetünk. Termetesebb almamikulások a felnőttek, míg kisebbeket a gyerekek számára készüljenek. Vendégeink távozásakor oda ajándékozhatjuk az almamikulásokat, így  még napok múlva is emlékezni fognak a vacsorára.

 

A karácsonyi pulyka legendás ünnepi ételnek számít!

Töltött pulykasült

Hozzávalók 6 – 8 személyre

1 pulyka (5,5 – 6 kg) ∗ só ∗ bors ∗ 10 dkg lehéjazott fehér kenyér ∗ 2,5 dl tej ∗ 10 dkg vaj ∗ 1 fej vöröshagyma ∗ 2 csirkemáj ∗ 1 libamáj ∗ 2 cl konyak ∗ 15 dkg füstölt szalonna ∗ 1 csomó petrezselyem ∗ 5 zsályalevél ∗ őrölt szerecsendió ∗ 1 tojás ∗ 60 dkg savanykás alma

Elkészítése

A pulykát kívül-belül dörzsöljük be sóval.

A töltelék elkészítése:

A kenyeret áztassuk be tejbe. Egy edénybe forrósítsuk fel a vajat és az apró kockára vágott hagymát üvegesre pároljuk meg. A májat megmossuk, lecsöpögtetjük és nagyobb kockákra vágjuk. A hagymához adjuk, rövid ideig elősütjük, majd egy szitán , vagy botmixer segítségével megtörjük. Hozzá önjük a konyakot, a kinyomkodott fehér kenyeret. Két szelet szalonnát félreteszünk a többit ledaráljuk és a májhoz adjuk. Szerecsendióval, sóval, borssal ízesítjük. Finomra vágjuk a zsályát a petrezselymet a meghűlt töltelékhez keverjük. A tojást ráütjük és simára keverjük.

Meghámozzuk az almát, kimagozzuk és kockákra vágjuk. Kevés vajon megpároljuk, majd a májas töltelékhez keverjük.

Az előkészített pulykát megtöltjük. A combját és a mellét befedjük szalonnával. Az egészet egy nagy tepsibe helyezzük. Vajat morzsolunk rá és 3 -3,5 órán át sütjük. Előbb lefedve, majd később fedő nélkül. Időnként a saját levével meglocsoljuk.

A kész pulykát tálalásig a sütőben tartsuk. Párolt vörös káposztával kínáljuk.

Jó étvágyat!

Ünnepre fel!